Μ. Αρχιμανδρίτου, Γυναίκες και έκτιση των ποινών, 2001


Μ. Αρχιμανδρίτου, Γυναίκες και έκτιση των ποινών, 2001

Το βιβλίο εξετάζει την ιδιαιτερότητα του ποινικού ελέγχου απέναντι στις γυναίκες, που προσλαμβάνει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε εποχή. Κατά τον 16ο και 17ο π.χ. αιώνα, κυριαρχείται από την κεφαλική και τις σωματικές ποινές και βρίσκουμε να κυρώνονται ξεχωριστές «γυναικείες» συμπεριφορές καθώς ποινικοποιούνται πράξεις αλλά και εκφράσεις φρονημάτων που φαίνεται να μη συμπλέουν με τις κρατούσες κοινωνικές ιεραρχήσεις. Τον 18ο αιώνα δρομολογούνται ουσιαστικές αλλαγές, στο πλαίσιο των οποίων μειώνεται η χρήση των σωματικών ποινών και κερδίζει έδαφος η φυλακή και για τα δύο φύλα. Και σ΄αυτή την περίοδο κύριο σημείο διαφοροποίησης στην αντιμετώπιση των φύλων αποτελεί η γενετήσια συμπεριφορά.

Οι γυναίκες, ως διαρκής μειοψηφία του ποινικού πληθυσμού, διαπράττουνσυνήθως ήσσονος σημασίας αδικήματα με κυρίαρχο αυτό των μικροκλοπών.Η συμμετοχή τους σε εγκλήματα βίας, που εμφανίζεται ασφαλώς μειωμένη,παρουσιάζεται με ιδιαίτερη αρνητική έμφαση στους εγκληματολογικούςχαρακτηρισμούς. Όταν τιμωρούνται είτε σωματικά, μέχρι τον 18ο αιώναείτε ιδρυματικά, στη συνέχεια, υφίστανται τρόπους έκτισης ποινών και κυρώσεις που αρμόζουν στο φύλο τους. Έτσι, όταν τον 19ο αιώνα δοκιμάζονται νέες μέθοδοι στην έκτιση της ιδρυματικής διαβίωσης, η πειθαρχική προσπάθεια της ειδικής αγωγής των γυναικών στις αρετές του φύλου τους κορυφώνεται παραγκωνίζοντας και το ίδιο το πλαίσιο της ποινικής αξιολόγησης της πράξης τους.

Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος
Γυναίκες και έκτιση των ποινών
Από την ιστορία του 16ου στη θεωρία του 19ου αιώνα
© 2001
Συγγραφέας
ISBN
978-960-301-553-9
Σελίδες
XII + 161
Τιμή
€ 14,50
Σε απόθεμα

Τύπος περιεχομένου

Κατηγορίες

 
Προσθήκη στο καλάθι Προσθήκη στη λίστα επιθυμητών
 

Σχετικές εκδόσεις

Α. Τσιγκρής, Σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών (θεσμική προστασία), 2024
Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, ανάλυση και κριτική του συνόλου των θεσμών για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
A. Sykiotou, Crime policy in a Globalized World, 2022
Crime policy analysis with special emphasis on global challenges
Μ. Αρχιμανδρίτου, Εισαγωγή στην Εγκληματολογία, 3η έκδ., 2022
Οι σημαντικότερες θεωρίες εγκληματολογίας σε μια ευσύνοπτη και εύληπτη παρουσίαση
Α. Συκιώτου, Εγκληματολογία και Τοξικολογία, 2021
Μια πρωτότυπη και εκτενής ανάλυση των τοξικών ουσιών και των δηλητηριάσεων από εγκληματική, νομική και ιατρική οπτική