Ελληνικά English
| | | |

Σεμινάριο: Εθνικό Κτηματολόγιο - Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα


Σεμινάριο: Εθνικό Κτηματολόγιο - Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα
Σεμινάριο: Εθνικό Κτηματολόγιο - Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Εθνικό Κτηματολόγιο: Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα», στις 18/09/2019, ημέρα Τετάρτη, και ώρες 16:00-21:00.

Στα είκοσι τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Κτηματολογίου, το θεσμικό του πλαίσιο έχει μεταβληθεί πολλές φορές με αιχμή τους πρόσφατους νόμους 4164/2013, 4512/2018 και 4602/2019. Σε αντίθεση με τους δύο αρχικούς και βασικούς νόμους 2308/1995 και 2664/1998, οι νομοθετικές αυτές προσαρμογές δεν είναι πάντοτε προϊόν ενός στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά συγκυριακής αντιμετώπισης ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την κατάρτιση και λειτουργία του Κτηματολογίου. Η δε καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του δεν συμβάλλει στην εμπέδωση του θεσμού τόσο από συναφείς με το θεσμό επαγγελματικές τάξεις όσο και από τους πολίτες που είναι και οι τελικοί χρήστες. Με τα δεδομένα αυτά θα επιχειρηθεί μια κριτική θεώρηση σ’ ένα πρώτο μέρος του νομικού καθεστώτος της διαδικασίας της κτηματογράφησης για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου και σ’ ένα δεύτερο μέρος του νομικού καθεστώτος της τήρησής του.

Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Παναγιώτης Ματθαίου, Δικηγόρος, Δ.Ν.

Ο Παναγιώτης Ματθαίου είναι πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτορας Νομικής της Σορβόννης (Université Paris II). Από το 1997 είναι δικηγόρος της τότε ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., μετέπειτα Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. και νυν του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η ενασχόλησή του με τον θεσμό του Κτηματολογίου ανατρέχει στο 1995 ως μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ήταν επίσης μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ν. 4512/2018 για τη σύσταση του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Έχει συγγράψει το πρώτο βιβλίο που αφορά στον θεσμό με τίτλο: «Το Εθνικό Κτηματολόγιο.Νομικές διαστάσεις», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα, 2000, σελ. XVII+435 (Πρόλογος ομ. Καθ. Γ. Κασιμάτης). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Το Δίκαιο του Εθνικού Κτηματολογίου. Μια θεσμική θεώρηση», Εκδόσεις Σάκκουλα, 2019, σελ. XII+351 (Πρόλογος αν. Καθ. Π.-Μ. Ευστρατίου). Έχει εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και ειδικότερα σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από συστάσεώς του. Δίδαξε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών και είναι μέλος του Δ.Σ. του ν.π.δ.δ. Ε.ΚΕ.Α.. Συμμετείχε σε συνέδρια και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων και έχει συνεργαστεί με ερευνητικούς φορείς. Έχει πολλές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανακοίνωση του Σεμιναρίου και επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο seminars@cecl.gr.

Καλάθι αγορών

Το καλάθι αγορών είναι άδειο

Είσοδος στο σύστημα

Να παραμείνω συνδεδεμένος
Δημιουργία λογαριασμού