Α. Καΐσης, Γερμανοελληνικό λεξικό νομικής ορολογίας, τόμ. 1, 2η έκδ., 1997


Α. Καΐσης, Γερμανοελληνικό λεξικό νομικής ορολογίας, τόμ. 1, 2η έκδ., 1997 Το δίτομο ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, στις 1.038 σελίδες του α΄τόμου (Α-Κ) και τις 1.333 σελίδες του β΄τόμου (L- Z), σε 150.000 περίπου όρους περιλαμβάνει τη βασική ορολογία και βιβλιογραφία όλων σχεδόν των κλάδων της Νομικής Επιστήμης καθώς και όρους των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Τα λήμματα συνοδεύονται συχνά από παραπομπές στις διατάξεις των νόμων και στους συγγραφείς και κατά κανόνα εντάσσονται σε φράσεις που δείχνουν τις ειδικές σημασίες τους στους επιμέρους δικαιϊκούς κλάδους.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Καΐσης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ως υπότροφος του DAAD, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιδιωτικού Διεθνούς και Αλλοδαπού Οικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, διδάσκει από το 1978 στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αστικό Δικονομικό Δίκαιο. Δίδαξε νομική ορολογία σε κοινοτικά σεμινάρια στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες, στο πρώην Κέντρο Μεταφράσεως και Διερμηνείας στην Κέρκυρα καθώς και στο πλαίσιο του Κοινοτικού προγράμματος "Έρασμος", στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αννοβέρου.

Από τις δημοσιευμένες βιβλιοκρισίες του πρώτου τόμου

"... Κυριολεκτικά έργο ζωής του συγγραφέα, αλλά και διαρκής προσφορά, της οποίας η σημασία θα εκτιμάται για πολλές δεκαετίες στο μέλλον"
Δίκη 26 (1995), σελ. 845

"... Με τέτοια θαυμαστά λεπτόλογη επιστημονική εργασία, η οποία, ας σημειωθεί, επαναλαμβάνεται σε δεκάδες λημμάτων του Λεξικού, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Αθανάσιος Καΐσης κατορθώνει να επιτύχει αυτό που με τόση ειλικρίνεια ο Βασίλειος Δ. Φόρης αναγνωρίζει στο έργο του μεγάλου Εμμανουήλ Κριαρά, δηλαδή "μια τάξη και μιαν ακριβολογία, που τείνουν να φτάσουν και φτάνουν τη σχολαστικότητα, την άγια εκείνη σχολαστικότητα που δίνει (στον αναγνώστη) την αίσθηση της ασφάλειας και - γιατί όχι; - της ξενοιασιάς"..."
Το Σύνταγμα 1995, σελ. 966/967

"...ο συγγραφέας, μέσω του ευρύτερου πεδίου αναφοράς και της επιτυχημένης παράκαμψης υπαρκτών προβλημάτων απόδοσης γερμανικών επιστημονικών όρων στην ελληνική γλώσσα, καλύπτει εκτός της νομικής ορολογίας και τα κενά άλλων εξειδικευμένων τομέων (μ.α. οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών) προσδίδοντας στο λεξικό μια ευρύτατη διάσταση και χρησιμότητα μέσα στο χώρο της, πραγματικά ελλιπούς στον τομέα αυτό, ελληνικής βιβλιογραφίας..."
Δελτίον Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ' Τριμηνία 1995, σελ. 161

"... Εξαίρετο έργο με διάχυτη την τελειομανία του συγγραφέα και με χρησιμότητα που ξεπερνάει τον αμιγώς νομικό χώρο. Εξίσου χρήσιμο είναι το λεξικό αυτό για τους ανθρώπους της οικονομίας που θέλουν αντίστοιχο υπεύθυνο βοήθημα.."
Δελτίο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσαλλονίκης, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1996, σελ. 21

"... Τα λήμματά του καλύπτουν όλο το φάσμα της Νομικής Επιστήμης, όχι μόνον του Κοινοτικού Δικαίου και των κλασικών κλάδων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, όπως το Αστικό, το Ποινικό, το Εμπορικό Δίκαιο και η πολιτική και ποινική δικονομία αλλά και πιο ειδικών, όπως του Ναυτικού, του Τραπεζικού, του Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του Δασικού, του Μεταλλευτικού, του Δημοσιοϋπαλληλικού και πολλών άλλων..."
εφημερίδα "Καθημερινή", 25 Αυγούστου 1996

"... Το Λεξικό εμφανίζει υψηλό βαθμό χρηστικότητας και αξιοπιστίας"
εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 22 Αυγούστου 1996

"... Τη χρηστικότητα του Λεξικού επαυξάνουν πολύ και οι όροι των οικονομικών και κοινωνικών επιστημών που περιέχει..."
εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", 22 Αυγούστου 1996

Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος
Γερμανοελληνικό λεξικό νομικής ορολογίας
Α-Κ
© 1997
Συγγραφέας
Τόμος
τόμ. 1
Έκδοση
2η έκδ.
ISBN
978-960-301-195-9
Σελίδες
1038
Τιμή
€ 58,50
Σε απόθεμα

Τύπος περιεχομένου

 
Προσθήκη στο καλάθι Προσθήκη στη λίστα επιθυμητών