Ν. Νίκας, Πολιτική δικονομία, τόμ. 3, 2η έκδ., 2022


Ν. Νίκας, Πολιτική δικονομία, τόμ. 3, 2η έκδ., 2022

Κυκλοφόρησε και ο τρίτος τόμος της «Πολιτικής Δικονομίας» του Ομότιμου Καθηγητή Νικολάου Θ. Νίκα, που αφορά στο δίκαιο των ενδίκων μέσων και ολοκληρώνει το όλο έργο. Οι άλλοι δύο τόμοι κυκλοφόρησαν, ο πρώτος (θεμελιώδεις δικονομικές αρχές, δικαιοδοσία, αρμοδιότητα) το 2020 και ο δεύτερος (τακτική διαδικασία στα πρωτοβάθμια δικαστήρια) το 2021.

Καρπός πολυχρόνιου ερευνητικού μόχθου, εμπειρίας και γνώσεων, το συστηματικό αυτό έργο αποτελεί τον σύγχρονο «Πανδέκτη» της Πολιτικής Δικονομίας: συνεκτική οργάνωση της ύλης, πληρότητα, σαφήνεια, ποιότητα και οικονομία αναπτύξεων, έντονος και αδιάπτωτος διάλογος με τη νομολογία και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, έγκυρη και υπεύθυνη αναζήτηση του δικονομικού δόγματος. Κάθε τόμος συνοδεύεται από λεπτομερές αλφαβητικό ευρετήριο λημμάτων και ευρετήριο νομικών κανόνων, που απλοποιούν την πρόσβαση στο έργο και διευκολύνουν σημαντικά όχι μόνον τους ερευνητές, αλλά και τους επειγόμενους για άμεσες λύσεις λειτουργούς της πράξεως.

Edition info

Title
Πολιτική δικονομία
Ένδικα μέσα
© 2022
Author
Volume
vol. 3
Edition
2nd ed.
ISBN
978-960-648-482-7
Pages
XXXIV + 748
Price
€ 85.00

Discount price: € 63.75

In stock

Table of contents   +

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Πρόλογος δεύτερης εκδόσεως

Πρόλογος πρώτης εκδόσεως

Κυριότερες συντομογραφίες

Γενική βιβλιογραφία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ. ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

§ 108. Θεμελιώδεις κανόνες και διακρίσεις των ενδίκων μέσων

Ι. Δικαιοπολιτική θεώρηση και λειτουργική αποστολή των ενδίκων μέσων

ΙΙ. Ορισμός και εννοιολογικά γνωρίσματα των ενδίκων μέσων

ΙΙΙ. Τα ένδικα μέσα κατά τον ΚΠολΔ και τα βασικά τους χαρακτηριστικά

IV. Διακρίσεις των ενδίκων μέσων

V. Ο κανόνας της διαδοχικής ασκήσεως των ενδίκων μέσων.

VI. Διαχρονικό δίκαιο των ενδίκων μέσων

§ 109. Το παραδεκτό των ενδίκων μέσων

Ι. Το παραδεκτό και το βάσιμο των ενδίκων μέσων

1. Προβάδισμα ελέγχου του παραδεκτού των ενδίκων μέσων

2. Σειρά ελέγχου των διαδικαστικών προϋποθέσεων των ενδίκων μέσων

ΙΙ. Οι κατ’ ιδίαν προϋποθέσεις του παραδεκτού των ενδίκων μέσων

1. Επιτρεπτό του ενδίκου μέσου

α. Υποκείμενες σε ένδικα μέσα αποφάσεις

a). Γενικά

b). Ένδικα μέσα εναντίον εσφαλμένης κατά το είδος ή κατά τον τύπο δικαστικής αποφάσεως

β. Νομιμοποιούμενα πρόσωπα

γ. Επίκληση παραδεκτού λόγου προσβολής της αποφάσεως

2. Έννομο συμφέρον

α. Έννοια και στοιχεία του εννόμου συμφέροντος

a). Ατομικότητα του εννόμου συμφέροντος· η βλάβη του διαδίκου και τα κριτήριά της

b). Το στοιχείο του εννόμου

c). Αμεσότητα του εννόμου συμφέροντος

β. Το έννομο συμφέρον προς άσκηση ενδίκων μέσων στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας

γ. Το έννομο συμφέρον προς άσκηση ενδίκων μέσων επί παρεμβάσεως και προσεπικλήσεως

δ. Το έννομο συμφέρον προς άσκηση ενδίκων μέσων του εισαγγελέως και των ενώσεων καταναλωτών

3. Νομότυπη και εμπρόθεσμη άσκηση

α. Νομότυπη άσκηση

β. Επίσπευση συζητήσεως του ενδίκου μέσου

γ. Εμπρόθεσμη άσκηση

4. Μη προηγούμενη άσκηση ομοειδούς ενδίκου μέσου

α. Γενικά

β. Ο κανόνας του ανεπιτρέπτου του δεύτερου ενδίκου μέσου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΑΝΑΚΟΠΗ ΕΡΗΜΟΔΙΚΙΑΣ

§ 110. Αποστολή, διακρίσεις και παραδεκτό της ανακοπής ερημοδικίας

Ι. Έννοια και αποστολή της ανακοπής ερημοδικίας

ΙΙ. Οι προϋποθέσεις του παραδεκτού της ανακοπής ερημοδικίας

1. Αποφάσεις υποκείμενες σε ανακοπή ερημοδικίας

2. Νομιμοποιούμενα πρόσωπα

3. Έννομο συμφέρον

4. Εμπρόθεσμη και νομότυπη άσκηση της ανακοπής ερημοδικίας

α. Εμπρόθεσμη άσκηση

β. Νομότυπη άσκηση

5. Μη άσκηση άλλης, προηγούμενης ανακοπής ερημοδικίας

§ 111. Αποτελέσματα ασκήσεως, συζήτηση και απόφαση επί της ανακοπής ερημοδικίας

Ι. Αποτελέσματα της προθεσμίας και της ασκήσεως ανακοπής ερημοδικίας

ΙΙ. Συζήτηση και απόφαση για την ανακοπή ερημοδικίας

1. Συζήτηση

2. Απόφαση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ

ΕΦΕΣΗ

§ 112. Έννοια και παραδεκτό της εφέσεως

Ι. Λειτουργική αποστολή της εφέσεως

ΙΙ. Το παραδεκτό και το βάσιμο της εφέσεως

ΙΙΙ. Στοιχεία του παραδεκτού της εφέσεως

1. Προσβαλλόμενες με έφεση αποφάσεις

α. Γενικά

β. Οριστικός χαρακτήρας της εκκαλούμενης αποφάσεως

a). Απρόσβλητο των μη οριστικών αποφάσεων

b). Τελειωτικές αποφάσεις. Το πρόβλημα των εν μέρει οριστικών αποφάσεων

c). Συνεκδίκαση

d). Ομοδικία

e). Αντικειμενική σώρευση

f). Τοποθέτηση

γ. Ανέκκλητες αποφάσεις

δ. Ειδικές περιπτώσεις

ε. Ερήμην αποφάσεις

2. Νομιμοποιούμενα πρόσωπα

α. Ενεργητική νομιμοποίηση

β. Παθητική νομιμοποίηση

3. Εμπρόθεσμη άσκηση της εφέσεως

4. Νομότυπη άσκηση της εφέσεως

α. Περιεχόμενο του δικογράφου

β. Λόγοι εφέσεως

5. Πρόσθετοι λόγοι εφέσεως

α. Έννοια, σκοπός, νομική φύση

β. Αντικείμενο των πρόσθετων λόγων

γ. Άσκηση των πρόσθετων λόγων

§ 113. Αποτελέσματα ασκήσεως της εφέσεως

Ι. Ανασταλτικό αποτέλεσμα

ΙΙ. Μεταβιβαστικό αποτέλεσμα

1. Έννοια και σημασία

2. Συντεταγμένες του μεταβιβαστικού αποτελέσματος

α. Αίτημα εφέσεως. Εκκληθέντα κεφάλαια

β. Λόγοι εφέσεως

γ. Αυτοτελείς ισχυρισμοί

3. Όρια του μεταβιβαστικού αποτελέσματος στις σύνθετες δίκες

4. Η λειτουργία του μεταβιβαστικού αποτελέσματος μετά την εξαφάνιση της εκκαλούμενης αποφάσεως

ΙΙΙ. Επικοινωτικό αποτέλεσμα. Η αντέφεση

1. Έννοια, σκοπός, νομική φύση

2. Προϋποθέσεις του παραδεκτού της αντεφέσεως

α. Παραδεκτή άσκηση εφέσεως

β. Νομιμοποίηση και έννομο συμφέρον

γ. Νομότυπη και εμπρόθεσμη άσκηση

δ. Προσβαλλόμενα με την αντέφεση κεφάλαια

3. Συζήτηση και απόφαση επί της αντεφέσεως

§ 114. Συζήτηση επί της εφέσεως

Ι. Η διαδικασία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο

1. Γενικές παρατηρήσεις

2. Κατάθεση προτάσεων

3. Συζήτηση και απόδειξη

4. Επαναφορά ισχυρισμών και αποδεικτικών μέσων. Προσαγωγή αποδείξεων

5. Παραίτηση από την αγωγή, από την έφεση κ.λπ

6. Συμμετοχή τρίτων στην κατ’ έφεση δίκη

7. Ερημοδικία στην κατ’ έφεση δίκη

ΙΙ. Το αντικείμενο της έκκλητης δίκης

1. Συστήματα πλήρους και περιορισμένης εφέσεως

α. Πλήρης έφεση

β. Περιορισμένη έφεση

2. Το ισχύον σύστημα εφέσεως

ΙΙΙ. Το υλικό της κατ’ έφεση δίκης

1. Νέα αιτήματα, μεταβολή της αγωγής

α. Νέα αιτήματα

β. Μεταβολή της αγωγής

2. Νέοι πραγματικοί ισχυρισμοί

α. Ο κανόνας του αποκλεισμού προβολής νέων πραγματικών ισχυρισμών στο εφετείο

β. Αντικείμενο εφαρμογής του αποκλεισμού

γ. Εξαιρέσεις από το σύστημα συγκεντρώσεως

a). Ισχυρισμοί προτεινόμενοι ως άμυνα κατά της εφέσεως

b). Ισχυρισμοί προτεινόμενοι από τους παρεμβαίνοντες, που παρέμβηκαν για πρώτη φορά στην έκκλητη δίκη

c). Οψιγενείς ισχυρισμοί

d). Δικονομικά προνομιακοί ισχυρισμοί

e). Ισχυρισμοί που δεν προβλήθηκαν έγκαιρα από δικαιολογημένη αιτία

f). Αποδεικνυόμενοι εγγράφως ή με δικαστική ομολογία ισχυρισμοί

δ. Πραγματικοί ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν πρωτοδίκως

a). Ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμοι.

b). Ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν ως αόριστοι

ε. Τρόπος και χρόνος υποβολής των νέων πραγματικών ισχυρισμών

στ. Νομική μεταχείριση των νέων πραγματικών ισχυρισμών

ζ. Ισχυρισμοί επί εφέσεως, που αφορά αποφάσεις εκδιδόμενες χωρίς την πραγματική συμμετοχή του εκκαλούντος

3. Νέα αποδεικτικά μέσα

α. Ο κανόνας

β. Οι εξαιρέσεις

γ. Διεξαγωγή των νέων αποδείξεων

4. Δικαιοπολιτική θεώρηση

§ 115. Απόφαση επί της εφέσεως

Ι. Αυτεπάγγελτος έλεγχος του παραδεκτού της εφέσεως και του παραδεκτού των λόγων της

ΙΙ. Εφαρμοστέο δίκαιο

ΙΙΙ. Αντικατάσταση αιτιολογιών

1. Κριτήριο λειτουργίας του μηχανισμού αντικαταστάσεως των αιτιολογιών

2. Περιπτωσιολογία

α. Διαφορά του είδους απορρίψεως της αγωγής

β. Ταυτότητα του είδους απορρίψεως της αγωγής

γ. Απόρριψη της αγωγής ως νόμω ή ουσία αβάσιμης

δ. Αλλαγή νομικού χαρακτηρισμού

3. Αντικατάσταση των αιτιολογιών και επί ανωριμότητας της υποθέσεως

IV. Reformatio in peius

1. Δικαιοπολιτικά θεμέλια και έννοια της χειροτερεύσεως της θέσεως του εκκαλούντος

2. Χειροτέρευση της θέσεως του εκκαλούντος

α. Πριν από την εξαφάνιση της εκκαλούμενης αποφάσεως

β. Μετά την εξαφάνιση της εκκαλούμενης αποφάσεως.

V. Επεκτατικό αποτέλεσμα της εφέσεως στους απλούς ομοδίκους του εκκαλούντος

1. Προϋποθέσεις της επεκτάσεως

2. Αυτοδίκαιη επέκταση του ευνοϊκού αποτελέσματος της εφέσεως στους απρακτούντες ομοδίκους

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΚΤΟ

ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ

§ 116. Έννοια, παραδεκτό και λόγοι της αναψηλαφήσεως

Ι. Έννοια της αναψηλαφήσεως

ΙΙ. Παραδεκτό της αναψηλαφήσεως

1. Προσβαλλόμενες με αναψηλάφηση αποφάσεις

2. Νομιμοποιούμενα πρόσωπα

α. Ενεργητική νομιμοποίηση

β. Παθητική νομιμοποίηση

3. Έννομο συμφέρον, ανεπίτρεπτο δεύτερης αναψηλαφήσεως

4. Νομότυπη άσκηση της αναψηλαφήσεως

5. Λόγοι αναψηλαφήσεως

α. Δικονομικοί λόγοι

a). Έκδοση αντιφατικών αποφάσεων (544 αριθ. 1).

b). Μη νόμιμη εκπροσώπηση του διαδίκου (544 αριθ. 2)

c). Εκπροσώπηση διαδίκων με αντίθετα συμφέροντα (544 αριθ. 3)

e). Πλαστή απόφαση (544 αριθ. 5)

f). Κλήτευση αντιδίκου ως άγνωστης διαμονής ενώ είχε γνωστή διαμονή (544 αριθ. 9)

β. Οιονεί ουσιαστικοί λόγοι

a). Ψευδείς καταθέσεις μαρτύρων, διαδίκων κ.λπ. ή πλαστά έγγραφα (544 αριθ. 6)

b). Ανεύρεση νέων κρίσιμων εγγράφων (544 αριθ. 7)

c). Ανατροπή επιστηρικτικής αποφάσεως (544 αριθ. 8)

d). Δωροληψία ή παράβαση καθήκοντος δικαστή

6. Εμπρόθεσμη άσκηση της αναψηλαφήσεως

α. Γνήσια προθεσμία

a). Έναρξη προθεσμίας αναψηλαφήσεως επί των δικονομικών λόγων

b). Έναρξη προθεσμίας αναψηλαφήσεως επί των οιονεί ουσιαστικών λόγων

β. Καταχρηστική προθεσμία

§ 117. Αποτελέσματα ασκήσεως, συζήτηση και απόφαση επί της αναψηλαφήσεως

Ι. Αποτελέσματα προθεσμίας και ασκήσεως της αναψηλαφήσεως

ΙΙ. Συζήτηση επί της αναψηλαφήσεως

ΙΙΙ. Απόφαση επί της αναψηλαφήσεως και επί της ουσίας της διαφοράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΒΔΟΜΟ

ΑΝΑΙΡΕΣΗ

§ 118. Έννοια, παραδεκτό και αποτελέσματα της αιτήσεως αναιρέσεως

Ι. Έννοια και αποστολή της αναιρέσεως

1. Γενικά χαρακτηριστικά της αναιρέσεως

2. Σκοπός της αναιρέσεως

ΙΙ. Παραδεκτό της αναιρέσεως

1. Προσβαλλόμενες με αναίρεση αποφάσεις

α. Γενικά

β. Οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις

a). Απρόσβλητο των μη οριστικών αποφάσεων

b). Τελειωτικές αποφάσεις

c). Αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων

d). Κρίσιμος χρόνος τελεσιδικίας της προσβαλλόμενης αποφάσεως

2. Νομιμοποιούμενα πρόσωπα

α. Ενεργητική νομιμοποίηση

a). Διάδικοι

b). Διάδοχοι

c). Εισαγγελείς

β. Παθητική νομιμοποίηση

a). Διάδικοι

b). Ομόδικοι

c). Παρεμβαίνοντες

d). Προσεπικληθέντες

e). Διάδοχοι

3. Έννομο συμφέρον

4. Μη προηγούμενη άσκηση άλλης αναιρέσεως

5. Νομότυπη άσκηση της αναιρέσεως

α. Άσκηση αναιρέσεως

β. Περιεχόμενο του αναιρετηρίου

6. Εμπρόθεσμη άσκηση της αναιρέσεως

7. Πρόσθετοι λόγοι αναιρέσεως

α. Προϋποθέσεις ασκήσεως

β. Τρόπος και προθεσμία ασκήσεως

ΙΙΙ. Αποτελέσματα προθεσμίας και ασκήσεως της αναιρέσεως.

1. Έλλειψη ανασταλτικού αποτελέσματος

2. Αυτοδίκαιη αναστολή εκτελεστότητας

3. Αίτηση αναστολής εκτελέσεως

α. Αποφάσεις υποκείμενες σε αναστολή

β. Προϋποθέσεις χορηγήσεως της αναστολής

γ. Διαδικασία χορηγήσεως της αναστολής

δ. Αποτελέσματα της αναστολής

§ 119. Λόγοι αναιρέσεως

Ι. Νομικό και πραγματικό ζήτημα

1. Αόριστες νομικές έννοιες

2. Έλεγχος εγγράφων

α. Των αποδεικτικών εγγράφων

β. Των διαδικαστικών εγγράφων

ΙΙ. Το παραδεκτό και το βάσιμο των λόγων αναιρέσεως

1. Το στοιχείο του ορισμένου

2. Το στοιχείο του εννόμου συμφέροντος

3. Το προαπαιτούμενο της προβολής του ισχυρισμού στο δικαστήριο της ουσίας

α. Κανόνας

β. Εξαιρέσεις

a). Ισχυρισμοί που δεν μπορούσαν να προταθούν

b). Σφάλμα που προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση

c). Ισχυρισμοί που αφορούν στη δημόσια τάξη

4. Το απαράδεκτο του λόγου αναιρέσεως κατά της αποφάσεως που συμμορφώθηκε προς την αναιρετική

5. ο απαράδεκτο του λόγου αναιρέσεως που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά του αναιρεσείοντος

6. Αυτεπάγγελτα λαμβανόμενοι υπόψη λόγοι αναιρέσεως.

ΙΙΙ. Διακρίσεις των λόγων αναιρέσεως

IV. Ουσιαστικός και ουσιαστικογενής λόγοι αναιρέσεως

1. Παράβαση κανόνα ουσιαστικού δικαίου (559 αριθ. 1).

α. Είδη παραβάσεως

β. Η φύση του παραβιαζόμενου κανόνα δικαίου

γ. Διδάγματα κοινής πείρας

δ. Ορισμένο του λόγου αναιρέσεως

2. Έλλειψη νόμιμης βάσεως (559 αριθ. 19)

α. Γενικά

β. Εννοιολογικό περιεχόμενο

γ. Οριοθέτηση

δ. Ορισμένο του λόγου

ε. Επίμετρο

V. Δικονομικοί λόγοι αναιρέσεως

1. Παραβάσεις που αφορούν στη συγκρότηση του δικαστηρίου, στη δικαιοδοσία και στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα

α. Συγκρότηση του δικαστηρίου (559 αριθ. 2)

β. Μη εξαίρεση εξαιρετέου δικαστή (559 αριθ. 3)

γ. Υπέρβαση δικαιοδοσίας (559 αριθ. 4)

δ. Αναρμοδιότητα δικαστηρίου (559 αριθ. 5)

2. Παραβάσεις θεμελιωδών δικονομικών αρχών

α. Παράνομη ερημοδικία (559 αριθ. 6)

β. Παράνομος αποκλεισμός της δημοσιότητας (559 αριθ. 7)

γ. Μη λήψη υπόψη πραγμάτων προταθέντων ή λήψη υπόψη πραγμάτων μη προταθέντων (559 αριθ. 8)

a). Μη λήψη υπόψη προταθέντων ισχυρισμών

b). Λήψη υπόψη μη προταθέντων ισχυρισμών

c). Ορισμένο του λόγου

δ. Παραβάσεις ως προς το αίτημα (559 αριθ. 9)

a). Επιδίκαση μη αιτηθέντος ή πλέον του αιτηθέντος.

b). Αδίκαστη αίτηση

3. Παραβάσεις που αφορούν στο δίκαιο της αποδείξεως.

α. Παραδοχή πραγμάτων ως αληθών χωρίς απόδειξη (559 αριθ. 10)

β. Παράβαση των διατάξεων περί τα αποδεικτικά μέσα (559 αριθ. 11)

a). Λήψη υπόψη ανεπίτρεπτων εκ του νόμου αποδεικτικών μέσων

b). Λήψη υπόψη αποδείξεων που δεν προσκομίσθηκαν ή δεν έγινε επίκλησή τους

c). Μη λήψη υπόψη αποδεικτικών μέσων που προσκομίσθηκαν με επίκληση

γ. Παραβάσεις ως προς τη δύναμη των αποδεικτικών μέσων (559 αριθ. 12)

δ. Εσφαλμένη εφαρμογή των κανόνων περί του βάρους αποδείξεως (559 αριθ. 13)

ε. Παραμόρφωση του περιεχομένου εγγράφου (559 αριθ. 20)

4. Παραβάσεις που αφορούν στην υπόσταση και στη δεσμευτικότητα της δικαστικής αποφάσεως

α. Παράνομη ανάκληση οριστικής αποφάσεως (559 αριθ. 15)

β. Παραβάσεις περί το δεδικασμένο (559 αριθ. 16)

γ. Ύπαρξη αντιφατικών διατάξεων στην ίδια απόφαση (559 αριθ. 17)

δ. Μη συμμόρφωση προς αναιρετική απόφαση (559 αριθ. 18)

5. Παράνομη κήρυξη ή μη κήρυξη ακυρότητας, εκπτώσεως από το δικαίωμα ή απαραδέκτου (559 αριθ. 14)

VI. Λόγοι αναιρέσεως σε υποθέσεις ειρηνοδικείου

1. Παράβαση κανόνα ουσιαστικού δικαίου (560 αριθ. 1).

2. Μη νόμιμη συγκρότηση του δικαστηρίου (560 αριθ. 2).

3. Υπέρβαση δικαιοδοσίας ή παράβαση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας (560 αριθ. 3)

4. Παράνομος αποκλεισμός της δημοσιότητας (560 αριθ. 4)

5. Μη λήψη υπόψη πραγμάτων προταθέντων ή λήψη υπόψη πραγμάτων μη προταθέντων

6. Έλλειψη νόμιμης βάσεως (560 αριθ. 6)

§ 120. Η διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου

Ι. Προδικασία

1. Προσδιορισμός δικασίμου

2. Κατάθεση προτάσεων και εγγράφων

3. Σύμπραξη εισηγητή αρεοπαγίτη

ΙΙ. Κύρια διαδικασία

1. Αρμοδιότητα εκδικάσεως της αναιρέσεως

2. Η συζήτηση στο ακροατήριο

3. Αναβολή της συζητήσεως

4. Ερημοδικία

§ 121. Η απόφαση επί της αναιρέσεως και η μετά την αναίρεση διαδικασία

Ι. Η απόφαση επί της αναιρέσεως

1. Έλεγχος του παραδεκτού και του βασίμου της αναιρέσεως και των λόγων της

2. Αναίρεση ως προς τις αιτιολογίες

3. Συνέπειες αναιρέσεως της αποφάσεως

4. Επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση

α. Έννοια, σκοπός

β. Προϋποθέσεις επαναφοράς

γ. Απόφαση επί της αιτήσεως επαναφοράς

ΙΙ. Η διαδικασία μετά την αναίρεση

1. Περαιτέρω διαδικαστικά βήματα

2. Η διαδικασία στο δικαστήριο της παραπομπής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΟΓΔΟΟ

ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΑΝΑΚΟΠΗ

§ 122. Ανακοπή

Ι. Έννοια και προαπαιτούμενα της ανακοπής

1. Έννοια της ανακοπής

2. Προϋποθέσεις του παραδεκτού της ανακοπής

ΙΙ. Άσκηση και συζήτηση της ανακοπής

1. Άσκηση και περιεχόμενο της ανακοπής

2. Πρόσθετοι λόγοι ανακοπής

3. Συζήτηση της ανακοπής

ΙΙΙ. Συνέπειες ασκήσεως και απόφαση επί της ανακοπής

§ 123. Τριτανακοπή

Ι. Έννοια και μορφές της τριτανακοπής

ΙΙ. Παραδεκτό της τριτανακοπής

1. Αποφάσεις υποκείμενες σε τριτανακοπή

2. Νομιμοποίηση

α. Ενεργητική νομιμοποίηση

a). Επί γνήσιας τριτανακοπής

b). Επί καταχρηστικής τριτανακοπής

β. Παθητική νομιμοποίηση

3. Έννομο συμφέρον

ΙΙΙ. Η άσκηση της τριτανακοπής και τα αποτελέσματα της ασκήσεώς της

1. Άσκηση της τριτανακοπής

2. Αποτελέσματα της τριτανακοπής

IV. Συζήτηση και απόφαση επί της τριτανακοπής

1. Αρμοδιότητα για την εκδίκαση της τριτανακοπής

2. Διαδικασία εκδικάσεως της τριτανακοπής

3. Απόφαση επί της τριτανακοπής

Αλφαβητικό ευρετήριο λημμάτων

Ευρετήριο νομικών κανόνων

Content type

Categories

Add to cartAdd to cart Add to wishlistAdd to wishlist

Other volumes

Ν. Νίκας, Πολιτική δικονομία, τόμ. 1, 2η έκδ., 2020
Βασικό κίνητρο και φιλοδοξία του εγχειρήματος υπήρξε από την αρχή η συστηματική καταγραφή και αποτύπωση των επιτευγμάτων και των κατακτήσεων της σύγχρονης αστικοδικονομικής...
Ν. Νίκας, Πολιτική δικονομία, τόμ. 2, 2η έκδ., 2021
Ο δεύτερος επιβλητικός τόμος της Πολιτικής Δικονομίας του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολάου Θ. Νίκα, ανατέμνει συστηματικά και σε βάθος τη διαδικασία,...

Related editions

Ε. Ασημακοπούλου, Η αοριστία των ανακοπών του ΚΠολΔ, 2022
Series: Δημοσιεύματα ΕΠολΔ, #29
Η παρούσα μονογραφία πραγματεύεται το ορισμένο ή, κατά άλλη διατύπωση, την αοριστία των ανακοπών του ΚΠολΔ. Η προσέγγιση του θέματος καταστρώνεται μεθοδολογικά σε δύο...
Σ. Πανταζόπουλος, Ένδικα Μέσα και Ανακοπές, 2η έκδ., 2022
Το έργο αποτελεί μια πλήρως ενημερωμένη και συστηματική ανάλυση του Τρίτου Βιβλίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αναφέρεται στα ένδικα μέσα κατά της δικαστικής...
Α. Παπαθεοδώρου, Η ανακοίνωση της δίκης κατά τον ΚΠολΔ, 2022
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη της σπουδαιότητας και στην επισήμανση του τρόπου της λειτουργίας του θεσμού της ανακοίνωσης δίκης και των από την εφαρμογή αυτής...
Κ. Παραβάντης, Η διαδικασία της Αναιρετικής Δίκης, 2022
Στο παρόν έργο παρατίθεται μία ερμηνευτική επεξεργασία των αναιρετικών διατάξεων (εκ των άρθρων 552 έως 582 ΚΠολΔ), οι οποίες αφορούν στη «διαδικασία της Αναιρετικής Δίκης»....
Ι. Δεληκωστόπουλος, To απαράδεκτο στην αναιρετική δίκη, 2021
Στο έργο εξετάζονται αρχικά το παραδεκτό του ενδίκου μέσου της αναίρεσης, οι αποφάσεις που υπόκεινται σε αναίρεση, η νομιμοποίηση και το έννομο συμφέρον, το θέμα της...