Ελληνικά English
| | | |

Εθνικό Κτηματολόγιο: Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα


Εθνικό Κτηματολόγιο: Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα
Εθνικό Κτηματολόγιο: Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Εθνικό Κτηματολόγιο: Κατάρτιση και τήρηση σύμφωνα με τα νεότερα νομοθετικά δεδομένα», στις 19/06/2019, ημέρα Τετάρτη, και ώρες 16:00-21:00.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους που ασχολούνται με υποθέσεις του Κτηματολογίου και με το δίκαιο της ιδιοκτησίας, καθώς επίσης σε συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες, τοπογράφους-μηχανικούς, και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σπουδαστές νομικών τμημάτων και τμημάτων τοπογραφίας και εν γένει επιστήμονες και επαγγελματίες συναφών κλάδων.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να καλυφθεί η ανάγκη για περιοδική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των φορέων και επαγγελματιών του χώρου που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατάρτισης και λειτουργίας του Κτηματολογίου προκειμένου να ενημερώνονται για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στον θεσμό και να εμπεδώνεται η αξία του για τη διασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, καθώς και για την άσκηση μιας σειράς δημόσιων πολιτικών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Στα είκοσι τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Κτηματολογίου, το θεσμικό του πλαίσιο έχει μεταβληθεί πολλές φορές με αιχμή τους πρόσφατους νόμους 4164/2013, 4512/2018 και 4602/2019. Σε αντίθεση με τους δύο αρχικούς και βασικούς νόμους 2308/1995 και 2664/1998, οι νομοθετικές αυτές προσαρμογές δεν είναι πάντοτε προϊόν ενός στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά συγκυριακής αντιμετώπισης ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την κατάρτιση και λειτουργία του Κτηματολογίου. Η δε καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του δεν συμβάλλει στην εμπέδωση του θεσμού τόσο από συναφείς με το θεσμό επαγγελματικές τάξεις όσο και από τους πολίτες που είναι και οι τελικοί χρήστες. Με τα δεδομένα αυτά θα επιχειρηθεί μια κριτική θεώρηση σ’ ένα πρώτο μέρος του νομικού καθεστώτος της διαδικασίας της κτηματογράφησης για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου και σ’ ένα δεύτερο μέρος του νομικού καθεστώτος της τήρησής του.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Παναγιώτης Ματθαίου, Δικηγόρος, Δ.Ν.

Ο Παναγιώτης Ματθαίου είναι πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτορας Νομικής της Σορβόννης (Université Paris II). Από το 1997 είναι δικηγόρος της τότε ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., μετέπειτα Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. και νυν του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η ενασχόλησή του με τον θεσμό του Κτηματολογίου ανατρέχει στο 1995 ως μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ήταν επίσης μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ν. 4512/2018 για τη σύσταση του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Έχει συγγράψει το πρώτο βιβλίο που αφορά στον θεσμό με τίτλο: «Το Εθνικό Κτηματολόγιο. Νομικές διαστάσεις», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα, 2000, σελ. XVII+435 (Πρόλογος ομ. Καθ. Γ. Κασιμάτης). Έχει εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και ειδικότερα σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από συστάσεώς του. Δίδαξε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών και είναι μέλος του Δ.Σ. του ν.π.δ.δ. Ε.ΚΕ.Α.. Συμμετείχε σε συνέδρια και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων και έχει συνεργαστεί με ερευνητικούς φορείς. Έχει πολλές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο seminars@cecl.gr.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Αναλυτικές πληροφορίες

Ημερομηνία διεξαγωγής: 19/06/2019

Ώρες υλοποίησης σεμιναρίου: 16:00-21:00

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ακαδημίας 43, Αθήνα)

Αξία συμμετοχής:

Για φυσικά πρόσωπα & επιτηδευματίες: 120 €

Για νομικά πρόσωπα: 160€

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 14/06/2019

Έκπτωση πρόωρης εγγραφής

Όσοι εγγραφούν έως 03/06/19, θα λάβουν15% έκπτωση επί της αξίας συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν το υλικό της εισήγησης.

Ακαδημίας 43, 106 72, Αθήνα Τηλ.: 210-3623089, 3623029, 3623736 Fax: 210-3390522E-mail: seminars@cecl.grWebsite: www.cecl.gr

Search

Sakkoulas-Online.gr

Shopping cart

Your shopping cart is empty

Login

Keep me signed in
Create account