6ο Συνέδριο Διοικητικών Επιστημόνων: Πρόσκληση υποβολής άρθρων έως τις 31/5/2015


Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών                     
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Τομέας Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου

Εργαστήριο Διοικητικών Επιστημών

 

Ελληνικό Ινστιτούτο Διοικητικών Επιστημών

                                                                                        

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου              

 

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

 

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών

Κέντρο Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής και Θεσμών

Έδρα Jean Monnet

‘Δημόσια Διοίκηση και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση’


6ο Συνέδριο Διοικητικών Επιστημόνων

Πρόσκληση υποβολής άρθρων

Θέμα: Προκλήσεις και Δυσχέρειες Εκσυγχρονισμού

της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, Σήμερα

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα,

στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, στις 15-17 Οκτωβρίου 2015.


Θεματικές ενότητες

Θέματα που θα εξεταστούν στο Συνέδριο, είναι ενδεικτικά τα ακόλουθα:

• Η μεταβολή του συνταγματικού πλαισίου της δημόσιας διοίκησης

• Ιστορική εμπειρία, η εξάρτηση από την ‘πεπατημένη’, η αλλαγή παραδείγματος

• Διοικητική σύγκλιση και εξευρωπαϊσμός

• Δομές και αναδιάρθρωσή τους στο κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης

• Συμβουλευτική και τεχνοκρατική επεξεργασία των προτάσεων για αλλαγή

• Ζητήματα προσωπικού στο νέο περιβάλλον διοίκησης

• Η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του ελέγχου (δικαστικού, δημοσιονομικού και διοικητικού) της δημόσιας διοίκησης

• Ο ρόλος του δημόσιου τομέα στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα

• Η βελτίωση της διαδικασίας της νομοθέτησης (ρυθμιστική διακυβέρνηση).

Στόχοι του Συνεδρίου

Στόχος του Συνεδρίου είναι η διεύρυνση του προβληματισμού για τα ως άνω ζητήματα τόσο από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές όσο και από εμπειρογνώμονες και στελέχη της Διοίκησης που διαθέτουν άμεση γνώση και εμπειρία των δυσκολιών του εκσυγχρονισμού της. Η διεξαγωγή του Συνεδρίου δεν αποσκοπεί να καταλήξει σε κάποιο υπόδειγμα διοικητικής αλλαγής ή βέλτιστης διοικητικής πρακτικής, αλλά κυρίως στοχεύει στην εμβάθυνση του εννοιολογικού οπλοστασίου, καθώς και στην κριτική αποτίμηση της έως τώρα διαθέσιμης εμπειρίας.

Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στο 6ο Συνέδριο Διοικητικών Επιστημόνων, το οποίο ακολουθεί την επιτυχή διεξαγωγή του 1ου (Οκτώβριος 2005, Αθήνα), του 2ου (Οκτώβριος 2007, Χίος), του 3ου (Οκτώβριος 2009, Ρέθυμνο), του 4ου (Δεκέμβριος 2011, Θεσσαλονίκη) και του 5ου (Νοέμβριος 2013, Κομοτηνή), θα τυπωθούν σε τόμο, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή διάδοση των αποτελεσμάτων του. Η έκδοση αυτού του συλλογικού τόμου αναμένεται να συμβάλει στον επιστημονικό διάλογο και στη χαρτογράφηση των νέων τάσεων και αντιλήψεων στη Διοικητική Επιστήμη.

Επιστημονική Επιτροπή

Μ. Βροντάκης, Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε. ε.τ., Μέλος Δ.Σ. Ε.Ι.Δ.Ε., Π. Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Συμβουλίου Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, Ν. Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Γενικών Αρχείων του Κράτους, Στ. Κτιστάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Πάρεδρος Σ.τ.Ε., Π. Λιαργκόβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντ. Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λ. Μαρούδας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Ξ. Παπαρρηγόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αργ. Πασσάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ευγ. Πρεβεδούρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μ. Σαματάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Επ. Σπηλιωτόπουλος, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Τσούντας, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, Ι. Υφαντόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν.-Κ. Χλέπας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Οργανωτική Επιτροπή

Χ. Κουταλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ.-Ηλ. Πραβίτα, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ.Π. Σωτηρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, Αθ. Τριανταφυλλοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, Θ. Τσέκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαδικασία υποβολής

στην εξής διεύθυνση: amakridimitris@pspa.uoa.gr. Η περίληψη θα συνοδεύεται από τα ακόλουθα στοιχεία: όνομα συγγραφέα και ιδιότητα, αριθμό τηλεφώνου και ηλεκτρονική διεύθυνση.

Η επιλογή και η γνωστοποίησή της στους ενδιαφερομένους θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, ενώ το οριστικό πρόγραμμα θα κοινοποιηθεί στους συνέδρους στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα κείμενα των ανακοινώσεων θα δημοσιευτούν σε ειδικό τόμο που θα τυπωθεί μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του Συνεδρίου. Τα οριστικά κείμενα που θα υποβληθούν προς δημοσίευση στον συλλογικό τόμο θα κριθούν από δύο κριτές που θα οριστούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. Στους συγγραφείς δεν γνωστοποιούνται τα ονόματα των κριτών, ούτε οι κριτές γνωρίζουν το όνομα του συγγραφέα του άρθρου, το οποίο κρίνουν.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Συνεδρίου:

Νικόλαο Ζέρβα, Διοικητικό Επιστήμονα, Υποψήφιο Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών         (e-mail: zervinho@hotmail.com)

Αθανάσιο Κολλιόπουλο, Διοικητικό Επιστήμονα, Υποψήφιο Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών (e-mail: alexkoll@otenet.gr)

Αθανάσιο Χαντζάρα, Διοικητικό Επιστήμονα, Υποψήφιο Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών (τηλ.: 2103688924, e-mail: chantzath@pspa.uoa.gr).