Tο δίκαιο των eShops
Από την Νομοθεσία για την Προστασία του Καταναλωτή, στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τον Κανονισμό για τις επιγραμμικές πλατφόρμες
Tο δίκαιο των eShops
Από την Νομοθεσία για την Προστασία του Καταναλωτή, στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τον Κανονισμό για τις επιγραμμικές πλατφόρμες
Instructor: Eyangelos I. Margaritis
To watch on-demand, access material and manage your registration, please log in.
Login »
Instructor
The seminar took place on 31/01/2024 with remote attendance.
Duration of video sessions
3 hours, 20 mins
Watch on demand
View on-demand
Για Ασκούμενους Δικηγόρους, Νέους Δικηγόρους (7ετίας) και Δικαστές παρέχεται έκπτωση επί του κόστους συμμετοχής. Η έκπτωση εφαρμόζεται αυτόματα στο καλάθι αγορών όταν είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σας.
Για φοιτητικές εκπτώσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε στο academy@sakkoulas.gr ή στο 210-3387884.
About
On‑demand σεμινάριο για το δίκαιο που διέπει τη λειτουργία των e‑shop: η προστασία του καταναλωτή, η ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών (Κανονισμός DSA) και οι εμπορικές πρακτικές από πλατφόρμα σε επιχείρηση (Κανονισμός P2B). Ανάλυση και πρακτική εφαρμογή με παραδείγματα.
Audience
Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών και διαχειριστές ιστοτόπων που επιθυμούν να ενημερωθούν και να κατανοήσουν όλα τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν στο περιβάλλον του ψηφιακού επιχειρείν.
Objective
The Rise of the Platform Economy. Το ψηφιακό επιχειρείν διενεργείται μέσα από οικοσυστήματα πλατφορμών. Συμβατικές σχέσεις αναπτύσσονται όχι μόνο ανάμεσα σε καταναλωτές και εμπόρους, αλλά ανάμεσα σε πλατφόρμες και χρήστες, πλατφόρμες και επιχειρήσεις, οι οποίες δρουν συμβιωτικά και εν μέρει αυτορρυθμιζόμενα. Η τομεακότητα του ενωσιακού δικαίου καθιστά επιβεβλημένη τη συστηματική παρουσίαση των τριών κατ’ αρχάς αυτόνομων συστημάτων και την ανάδειξη της πρακτικής εφαρμογής τους με παραδείγματα από την online καθημερινότητα.
Το νομικό πλαίσιο για τις online πλατφόρμες απεικονίζεται σε ένα σύγχρονο νομικό σύμπαν, με τρεις βασικούς αστερισμούς:
Την Οδηγία 2161/2019 (Ν. 4933/2022) για την επικαιροποίηση της Οδηγίας 2011/83 για τα δικαιώματα καταναλωτή και της Οδηγίας 2005/29 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις τροποποιήσεις που επέφερε στον Ν. 2251/1994, εισάγοντας εκτεταμένες υποχρεώσεις ενημέρωσης (προσυμβατικής) του καταναλωτή για τις online συμβάσεις που θα καταρτίζει με εμπόρους και νέες μορφές απαγορευμένων εμπορικών πρακτικών (Reviews προϊόντων, πληρωμένη προώθηση, bots), υπό το πρίσμα της νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο (eCommerce Directive)
Τον Κανονισμό DSA –για τις υποχρεώσεις της Πλατφόρμας απέναντι σε καταναλωτές– με την επικαιροποίηση του συστήματος απαλλαγής από την ευθύνη (safe harbour), την πρόβλεψη για πρώτη φορά εκτεταμένων υποχρεώσεων λογοδοσίας και διαφάνειας (reporting, auditing, notice and action) και τις ειδικές προβλέψεις για τον καταναλωτή της πλατφόρμας
Τον Κανονισμό P2B για τις σχέσεις της πλατφόρμας με τον έμπορο (κατάταξη eShops, όροι συμμετοχής, πληρωμές).
1. Νομοθεσία του Digital Consumer.
α. Συμβάσεις online
β. Υποχρεώσεις Ενημέρωσης - Παραδείγματα από τη νομολογία του ΔΕΕ
γ. Όροι Χρήσης ως ΓΟΣ
δ. Απαγορευμένες πρακτικές, ιδίως τα fake reviews και οι προσωποποιημένες τιμές
2. Η DSA και η eCommerce Directive
α. Το safe harbour της ευθύνης
β. Νέες Υποχρεώσεις - Ειδικοί Όροι Χρήσης για την απομάκρυνση παράνομου περιεχομένου και Δυνατότητα Αντίρρησης
γ. Ειδικές Υποχρεώσεις για τα marketplaces
3. O Κανονισμός Ρ2Β
α. Γενικές Υποχρεώσεις απέναντι σε eShops
β. Η Κατάταξη των αποτελεσμάτων
4. Συμπερασματικές Παρατηρήσεις
α. Τα Do's and don'ts για κάθε online επιχείρηση
β. Κίνδυνοι από τη μη Συμμόρφωση
γ. Δικαστική Προστασία
Με το σεμινάριο παρέχεται υλικό διδασκαλίας (νομοθετικά κείμενα και βιβλιογραφία) και υλικό για περαιτέρω ανάγνωση (άρθρα-μελέτες και σχόλια στη νομολογία).
Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης παρέχεται Προσωπική Βεβαίωση Παρακολούθησης.