Ο ΓΚΠΔ και η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη: σύγκλιση, αλληλεπίδραση και νομικές προκλήσεις
Ο ΓΚΠΔ και η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη: σύγκλιση, αλληλεπίδραση και νομικές προκλήσεις
Instructor: Dimitrios Koukiadis
On-demand access will be available soon.
Instructor
The seminar took place on 17/06/2025 with remote attendance.
Duration
4 hours
In collaboration with
About
Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ διοργανώνουν Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο 4 ωρών στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το σεμινάριο επιδιώκει να διαφωτίσει τη συνύπαρξη δύο εκ των πιο σημαντικών νομοθετημάτων της ΕΕ στον τομέα των νέων τεχνολογιών, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (εφεξής ΓΚΠΔ και της Πράξης για την Τεχνητή νοημοσύνη (εφεξής Πράξη για την ΤΝ). Μελετά τα βασικά χαρακτηριστικά, τη βασική φιλοσοφία, και την αρχή της λογοδοσίας του ΓΚΠΔ, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά, τη δομή, τη λογική κινδύνου και τις χρονικές φάσεις εφαρμογής της Πράξης για την ΤΝ. ...
Το σεμινάριο ξεκινά με μια χαρτογράφηση του συνολικού σχετικού κανονιστικού τοπίου, και ακολουθεί μια αναλυτική σύγκριση των δύο ρυθμιστικών πλαισίων, αναδεικνύοντας τα σημεία σύμπλευσης (διαφάνεια, δικαιώματα, ευθύνη) και τα πιθανά πεδία σύγκρουσης (νομική βάση, ελαχιστοποίηση δεδομένων, επεξηγησιμότητα αλγορίθμων). Θα εξεταστούν νεότερες νομολογιακές εξελίξεις, καθώς και κατευθυντήριες οδηγίες εποπτικών αρχών.
Audience
Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγορικές εταιρείες, δικηγόρους, νομικούς συμβούλους εταιρειών, ασκούμενους δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς που επιθυμούν να ενημερωθούν για την εφαρμογή στην πράξη των διατάξεων ΓΚΠΔ και της Πράξης για την ΤΝ.
Objective
- Κατανόηση του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου: να αποσαφηνιστούν οι βασικές απαιτήσεις της πράξης για την ΤΝ σε σχέση με τον ήδη ισχύοντα ΓΚΠΔ.
- Χαρτογράφηση ρόλων και ευθυνών: να αναγνωριστεί πώς οι ρόλοι provider/deployer της Πράξης για την ΤΝ αντιστοιχούν στους ρόλους controller/processor του ΓΚΠΔ..
- Εντοπισμός νομικών προκλήσεων: να αξιολογηθούν ζητήματα νομιμότητας επεξεργασίας, ελαχιστοποίησης δεδομένων, μη-διάκρισης και επεξηγησιμότητας που ανακύπτουν από τις εφαρμογές ΤΝ.
Ενότητα 1: Χάρτης πορείας: ΓΚΠΔ (Κανονισμός 2016/679 - σε ισχύ από 25 Μαΐου 2018) – Βασικά χαρακτηριστικά - Αρχές του άρθρου 5 – Νομικές Βάσεις του άρθρου 6 - Αρχή της Λογοδοσίας – Άρθρο 22 (αυτοματοποιημένες αποφάσεις) – Άρθρο 25 (privacy by design)
Ενότητα 2: Χάρτης πορείας και βασικά χαρακτηριστικά της Πράξης για την ΤΝ (Κανονισμός 2024/1689, τέθηκε μερικώς σε ισχύ 1 Αυγούστου 2024) - Κατηγορίες κινδύνου: μη αποδεκτός, υψηλός, περιορισμένος, ελάχιστος - Υποχρεώσεις υψηλού κινδύνου (Art. 9-14: διακυβέρνηση δεδομένων, ανθρώπινη εποπτεία κ.λπ.) - Υποχρεώσεις για General-Purpose AI (κώδικες πρακτικής έως 2 Μαΐου 2025).
Ενότητα 3: Συμπληρωματικοί στόχοι/θεμελιώδη δικαιώματα ΓΚΠΔ vs. ασφάλεια προϊόντος Πράξης για την ΤΝ – Αιτ.σκ. 27: ιδιωτικότητα, διακυβέρνηση δεδομένων, αμεροληψία - Χαρτογράφηση ρόλων (controller/processor ↔ provider/deployer) - Συνδυασμός DPIA (ΓΚΠΔ) & FRIA (Πράξη για την ΤΝ) AI Act).
Συσχέτιση ΓΚΠΔ – Πράξης για την ΤΝ: Νομιμότητα επεξεργασίας για εκπαίδευση μοντέλων (συγκατάθεση, έννομο συμφέρον) - Διαφάνεια & επεξηγησιμότητα – απόφαση ΔΕΕ - Γνώμη EDPB για εκπαίδευση μοντέλων - Βελγική ΑΠΔΠΧ. |
Με το σεμινάριο παρέχεται υλικό διδασκαλίας (νομοθετικά κείμενα και βιβλιογραφία) και η παρουσίαση του εισηγητή.
Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης παρέχεται Προσωπική Βεβαίωση Παρακολούθησης, υπογραμμένη από τον διδάσκοντα και τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ, Επικεφαλής Επιστημονικής Επιτροπής
Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας