Νέες μορφές οικονομικού εγκλήματος στο διαδίκτυο


Νέες μορφές οικονομικού εγκλήματος στο διαδίκτυο
Νέες μορφές οικονομικού εγκλήματος στο διαδίκτυο

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα

«Νέες μορφές οικονομικού εγκλήματος στο διαδίκτυο»,

στις 31/01/2019, ημέρα Πέμπτη, και ώρες 16:00-21:00.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νομικούς (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους), αλλά και σε υπευθύνους συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και άλλα στελέχη του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξέταση των νέων μορφών του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος, η δυνατότητα αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο της ημεδαπής έννομης τάξης και η ανάλυση των δυσχερειών που ανακύπτουν ως προς την αντιμετώπιση των καινοφανών αυτών μορφών εγκλήματος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ανάλυση βασικών εννοιών [ψηφιακό έγγραφο (άρθρο 13 περ. γ΄ ΠΚ), πληροφοριακό σύστημα (άρθρο 13 περ. η΄ ΠΚ), ψηφιακά δεδομένα (άρθρο 13 περ. θ΄ ΠΚ), ιός Η/Υ, διαδίκτυο (αγγλ. Internet), σκοτεινό διαδίκτυο (αγγλ. dark web), διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (Internet protocol (IP) address), ανώνυμος εξυπηρετητής (αγγλ. anonymous proxy), παρασιτικό δίκτυο (αγγλ. botnet), κυβερνο-εγκληματικό λογισμικό (αγγλ. hacker tools) κ.λπ.].

Ανάλυση διαφόρων μορφών διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων και της νομικής αντιμετώπισής τους σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο με παράθεση παραδειγμάτων (ανάλυση της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης και των συρροών των αδικημάτων των άρθρων: 292Β, 292Γ, 348Α παρ. 2, 370Β, 370Γ, 370Δ, 370Ε, 381Α, 381Β, 386, 386Α ΠΚ, 15 Ν. 3471/2006, 22 Ν. 2472/1997 κ.λπ.).

Επεξήγηση των βασικών εννοιών που αφορούν το κρυπτοχρήμα (bitcoin κ.λπ.) και τη λειτουργία του και ανάλυση της νομικής του φύσης σύμφωνα με την ημεδαπή έννομη τάξη.

Ανάλυση διαφόρων μορφών διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων που αφορούν το κρυπτοχρήμα και της νομικής αντιμετώπισής τους σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο με παράθεση παραδειγμάτων.

Οι δυσχέρειες που ανακύπτουν κατά την αντιμετώπιση των διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Ο Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ νομικής του ΕΚΠΑ, πιστοποιη-μένος από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ) υπεύθυνος προστασίας δεδομένων, τακτικός καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ) και μέλος του καταλόγου συνηγόρων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Έχει συγγράψει επιστημονικές μελέτες οι οποίες αφορούν το κυβερνοέγκλημα και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα νομικά περιοδικά, αλλά και βιβλία σχετικά με την ανωτέρω θεματολογία, το πιο πρόσφατο από τα οποία τιτλοφορείται: «Μπίτκοϊν (bitcoin), κρυπτοχρήμα και κυβερνοέγκλημα».

Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο seminars@cecl.gr.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Hμερομηνία διεξαγωγής:

31/01/2019

Ώρες υλοποίησης σεμιναρίου:

16:00 - 21:00

Τόπος διεξαγωγής:

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ακαδημίας 43, Αθήνα)

Αξία συμμετοχής:

Για φυσικά πρόσωπα & επιτηδευματίες: 110 €

Για νομικά πρόσωπα: 160 €

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής:

28/01/2019

Έκπτωση πρόωρης εγγραφής

Όσοι εγγραφούν έως 14/01/19, θα λάβουν 15% έκπτωση επί της αξίας συμμετοχής