Καταχρηστικές ρήτρες στο δίκαιο του καταναλωτή


Καταχρηστικές ρήτρες στο δίκαιο του καταναλωτή
Καταχρηστικές ρήτρες στο δίκαιο του καταναλωτή

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Καταχρηστικές ρήτρες στο δίκαιο του καταναλωτή», στις 27/02/2020, ημέρα Πέμπτη, και ώρες 16:00-21:00.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Δικηγόρους, νομικούς συμβούλους εταιρειών αλλά και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για επίκαιρα ζητήματα των καταχρηστικών ρητρών στο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει βασικές έννοιες, νομοθετικές εξελίξεις και νομολογιακή προσέγγιση των καταχρηστικών Γενικών Όρων Συναλλαγής στο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Α. Θεωρητική Προσέγγιση

• Εννοια και Φύση των Γενικών Όρων Συναλλαγής

• Νομοθετική Ρύθμιση των Γ.Ο.Σ.

• Βασικές Έννοιες στο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή (καταναλωτής, προμηθευτής)

• Ένταξη και Έλεγχος των Γ.Ο.Σ.: Βάσει Α.Κ. και βάσει Ν.2251/1994

• Συνέπειες Καταχρηστικότητας

• Ατομική και Συλλογική Δικαστική Προστασία Καταναλωτή, Συλλογικές Αγωγές

Β. Πρακτικά Ζητήματα

• Καταχρηστικές ρήτρες στις Τραπεζικές Συμβάσεις
- Η έννοια του «καταναλωτή» χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
- Περιπτωσιολογία καταχρηστικών τραπεζικών ΓΟΣ

• Γενικοί όροι των ασφαλιστικών συμβάσεων

• Γενικοί όροι συμβάσεων τηλεφωνίας

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Ολυμπία Λιναρδάτου

Η Ολυμπία Λιναρδάτου είναι δικηγόρος Αθηνών, απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές (Ε.Α.Π.) στην Πολιτιστική Διαχείριση. Από το 2009 απασχολήθηκε ως νομική σύμβουλος και πλέον ως εξωτερική συνεργάτης της ένωσης καταναλωτών «Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ» (Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής). Έχοντας εξειδίκευση στο Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή και στο Δίκαιο της Υπερχρέωσης, έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια/εισηγήτρια σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια για τη νομική προστασία των καταναλωτών και επίσης για την εφαρμογή του Νόμου 3869/2010 (Νόμου Κατσέλη), ενώ έχει συχνή παρουσία στα Μ.Μ.Ε για σχετικά νομικά θέματα. Διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Αθήνας όπου πέραν των ανωτέρω αντικειμένων, δραστηριοποιείται – κυρίως – στο ευρύτερο φάσμα του Αστικού Δικαίου (ιδίως με υποθέσεις ακινήτων, σωματείων, πολιτιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων, οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου).

Παρακαλούμε δείτε την ανακοίνωση του σεμιναρίου και τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.