Συναλλαγές με κρυπτοχρήμα


Συναλλαγές με κρυπτοχρήμα
Συναλλαγές με κρυπτοχρήμα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Συναλλαγές με κρυπτοχρήμα», στις 04/03/2020, ημέρα Τετάρτη, και ώρες 16:00-21:00.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νομικούς (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους), αλλά και σε συναλλασ-σομένους με κρυπτοχρήμα.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με: τις βασικές έννοιες του κρυπτοχρήματος, τον μηχανισμό λειτουργίας των συναλλαγών με κρυπτοχρήμα και τη νομική τους φύση, τις δυσχέρειες που δύνανται να ανακύψουν κατά τις συναλλαγές με κρυπτοχρήμα και πώς μπορούν να προφυλαχθούν οι συναλλασσόμενοι και τη φορολογική αντιμετώπιση των εν λόγω συναλλαγών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

• Τι είναι το κρυπτοχρήμα; Ορολογία και εννοιολογική οριοθέτηση: Ομοιότητες και διαφορές από άλλα είδη άυλου χρήματος.

• Η νομική φύση του κρυπτοχρήματος στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης.

• Ο μηχανισμός των συναλλαγών μερικών ειδών κρυπτοχρήματος από εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

• Η νομική φύση των συναλλαγών με κρυπτο-χρήμα.

• Παγίδες κατά τις συναλλαγές με κρυπτοχρήμα. Τι πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως οι συναλλασ-σόμενοι.

• Η φορολογική αντιμετώπιση των συναλλαγών με κρυπτοχρήμα.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης

Ο Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ νομικής του ΕΚΠΑ, πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ) υπεύθυνος προστασίας δεδομένων, τακτικός καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ) και μέλος του καταλόγου συνηγόρων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Έχει συγγράψει επιστημονικές μελέτες οι οποίες αφορούν το κυβερνοέγκλημα και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα νομικά περιοδικά, αλλά και βιβλία σχετικά με την ανωτέρω θεματολογία, το πιο πρόσφατο από τα οποία τιτλοφορείται: «Μπίτκοϊν (bitcoin), κρυπτοχρήμα και κυβερνοέγκλημα».

Παρακαλούμε δείτε την ανακοίνωση του σεμιναρίου και τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.