P. Jougleux/Σ.-Η. Ακτύπης/Α. Δημητριάδης..., Ελευθερία έκφρασης δημοσιογράφων και σκιτσογράφων, 2016
Ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) εξέδωσε ένα συλλογικό τόμο σχετικά με το επίμαχο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσιογράφων και των σκιτσογράφων. Περιλαμβάνονται δέκα μελέτες που αποδίδουν τα σύγχρονα διακυβεύματα της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης σε μία περίοδο όπου αυτή απειλείται και βάλλεται όχι μόνο από κάθε είδους φανατισμό, μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φονταμενταλισμό, αλλά και από αντιτρομοκρατικά μέτρα των κυβερνήσεων.
Στον τόμο εξετάζονται οι διάφορες πτυχές του νομικού καθεστώτος της προστασίας του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και οι περιορισμοί του, τόσο στο πλαίσιο του ελληνικού και του κυπριακού δικαίου όσο και υπό το πρίσμα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στο ακανθώδες αλλά και πάντα επίκαιρο ζήτημα της σχέσης μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας. Προλογίζει ο Γάλλος καθηγητής διεθνούς δικαίου Emmanuel Decaux, Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Αναγκαστικές Εξαφανίσεις.
Πληροφορίες έκδοσης
Πίνακας περιεχομένων +-
Πρόλογος από τον Emmanuel DECAUX.
Πρώτο Μέρος
1. Ελευθερία έκφρασης και θρησκείας: η συμβίωση στην κυπριακή συνταγματική τάξη, Κωνσταντίνος ΚΟΜΠΟΣ, Αντώνης ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ.
2. Το δημοσιογραφικό απόρρητο ως θεμελιώδες δικαίωμα και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κώστας Ν. ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ.
3. Αντιτρομοκρατικές πολιτικές και μέτρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: η εξέλιξη της νομολογίας σε ζητήματα απαγόρευσης βασανιστηρίων και ελευθερίας της έκφρασης, Σπυρίδων-Ηρακλής ΑΚΤΥΠΗΣ.
4. Έννοια και όρια της προστασίας της θρησκευτικής συνείδησης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Αχιλλέας ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ.
Δεύτερο Μέρος
5. Ελευθερία της έκφρασης, σάτιρα και πνευματική ιδιοκτησία, Τατιάνα-Ελένη ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ.
6. Η σάτιρα και η δυσφήμιση στο ελληνικό και κυπριακό αστικό δίκαιο: μια συγκριτική και συνθετική προσέγγιση, Philippe JOUGLEUX.
7. Η «ελευθερία της δημοσιογραφίας» στην κυπριακή έννομη τάξη: ισορροπώντας μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στη φήμη, Χριστιάνα ΜΑΡΚΟΥ.
Τρίτο Μέρος
8. Ελευθερία της έκφρασης και μισαλλόδοξος λόγος, Ιωάννης Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ.
9. Η επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo και οι δικαιοπολιτικές παράμετροι της ποινικής αντιμετώπισης της αντιθρησκευτικής καταφρονητικής έκφρασης, Χάρης ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ.
10. Ποινικές πτυχές της ελευθερίας της έκφρασης στο κυπριακό ποινικό δίκαιο, Μαργαρίτα ΠΑΠΑΝΤΩΝIΟΥ.